Nøglen til et godt indeklima er tilstedeværelsen af frisk luft. Ved at sørge for der tilføres frisk luft ude fra, samtidig med at den dårlige luft indenfor ledes ud af huset sikrer man et mere behageligt indeklima. Man vil føle sig sundere og mere frisk, hvis luften inden for regelmæssigt udskiftes, mens man derimod vil føle sig sløv og tung i dårlig luft, og i de værste tilfælde blive syg. Det er fordi vi som mennesker forurener den luft, vi befinder os i, om det er så er gennem vores daglige gøremål, såsom tøjvask, madlavning eller sågar når vi sover. Derudover stiger fugtniveauet også når vi eksempelvis udånder, vander blomster og lignende. Et højt fugtniveau indendørs øger risikoen for skimmelsvamp betydeligt. Derfor er det vigtigt at man er opmærksom på indeklimaet.
Forskellige former for ventilation
Der findes adskillige tilgange til ventilation, hvor den letteste og mest udbredte er den naturlige ventilation, hvor man manuelt åbner op og lukker luft ind udefra. Her er det mest almindeligt at åbne et vindue, en dør eller en ventilationskanal. Det kan også ske utilsigtet hvis huset er utæt. En anden metode er den mekaniske, der oftest kommer til udtryk i form af en eldrevet ventilator, der suger den dårlige luft ud, samtidig med at der suges frisk luft ind udefra. Det er dog mest normalt for danske boligejere at have en kombination af naturlig og mekanisk ventilation, som også hedder hybrid ventilation. Hvis man har et nyt hus eller et ældre hus der sidenhen er blevet tætnet og efterisoleret kan man vælge at få installeret et ventilationsanlæg med varmegenvinding. Her overføres varmen fra den luft der blæses ud til den køligere luft, der blæses ind i huset. Således bruger man mindre energi på at varme den friske luft op, da varmen mere eller mindre genbruges. Denne opvarmning sker i en såkaldt varmeveksler, hvor de to luftstrømme føres tæt forbi hinanden, og dermed kan få overført varmen fra den ene til den anden.
Mange fordele ved varmegenvinding
Der er flere fordele at hente ved et ventilationsanlæg med varmegenvinding. Foruden at få et bedre indeklima, hvor man undgår dårlig luft, lugte og fugt, så sparer man på varmen ved at genbruge det. Afhængigt af model kan det også omstilles, så der om sommeren blæses kølig luft ind, så temperaturen er mere behagelig. Derudover bliver det også lettere at overholde de strenge krav til lavt energiforbrug og ventilation. Så hvis huset egner sig og man har råd, så er denne type anlæg en god investering.